Vinterdäck
När man måste använda vinterdäck
Vinterdäck måste enligt lag användas mellan 1 december och 31 mars. Dubbdäck är också tillåtna under 1 oktober till 15 april, så länge det är vinterväglag eller att det finns en risk för att bli vinterväglag. Du får inte ha både dubbade och odubbade däck samtidigt på bilen.
Om din bil har dubbdäck måste dock också din släpvagn kopplad till bilen ha det. Om du istället har odubbade däck på bilen spelar det ingen roll vad du har på släpvagnen.
Det finns dock också undantag då sommardäck fortfarande är tillåtna, här följer några exempel:
- Provkör eller bogserar ett fordon till reparation och dylikt.
- Om du är på väg till ett besiktningsorgan, som t ex Bilprovningen. Du måste dock ta den kortaste vägen dit.
- Om bilen är över 30 år gammal.
- Om din bil är registrerad utomlands eller om din bilfärd avslutas eller påbörjas utomlands.
Godkänt mönsterdjup
Mönsterdjupet på vinterdäcket måste vara 3 mm om du kör personbil, lätt lastbil eller en buss med maxvikt 3,5 ton. Det gäller också släpvagnar som sitter på dessa typer av fordon.
Dubbat eller odubbat?
Ofta undrar folk om skillnaden mellan dubbdäck eller odubbade däck – vilket är egentligen bäst? En del tester har visat att dubbfria vinterdäck är ett riktigt bra alternativ till dubbade vinterdäck. Ibland till och med bättre. Vad du ska tänka på när du väljer mellan dubbdäck och friktionsdäck är vilket väglag du oftast kör på. Kör du oftare på isiga vägar är det dubbdäck som gäller, medan snöbelagda vägar är lämpade för friktionsdäck. I söder är det mer vanligt med is, medan det i norr är vanligare med snö. Om du väljer friktionsdäck kan du också byta till dessa tidigare på hösten än dubbdäck, då du inte behöver vara rädd för de vanligtvis kraftiga väglagsväxlingarna som förekommer då.
Kom ihåg att friktionsdäck är konstruerade för vinterlag och att alla däck slits av den grova vägytan på våren. Det rekommenderas därför inte att du använder friktionsdäck hela året, utan byter till sommardäck när den säsongen infaller.